Aloitan siis Bergenistä, josta juuri vastentahtoisesti palasin kotiin. En halua tehdä vääryyttä Oslolle. Se on mainio kaupunki täynnä monipuolista tekemistä. Kun minulla on enemmän voimia olla uskoton Bergenille kirjoitan siitäkin ja voit lukea siitä tästä linkistä.
Saavuimme Bergeniin junalla Oslosta. Reittiä pidetään yhtenä maailman kauneimmista, eikä se ole liioittelua. Vuoria, järviä, jokia, vihreyttä ja jäätiköitä. Olin varannut seitsemän tunnin pituiselle matkalle kirjan luettavaksi, mutten oikeastaan lukenut sitä kuin tunneleissa ja asemilla, vaikka se oli oikeasti hyvä kirja.
Norjalaisilla on kesämökkiä vastaava juttu eli hytte vuoristossa. Maisemat kävivät junasta käsin lumisemmiksi... |
ja lumisemmiksi... |
ja lumisemmiksi. |
Tämä joki vieraili vierellämme kauan ihmeellisen turkoosina. |
En käsitä mitä kävi, koska varmistin päivämäärän ja kaikki muutkin kohdat tilatessa, mutta niin siinä lopullisessa lipussa silti luki. Kyseessä oli vielä sellaiset kivat halvemmat netistä ostetut liput, jotka olivat halvemmat juuri siksi, että aikaa ei voinut muuttaa jälkikäteen. Tämä tuli ilmi alle kymmenen minuuttia ennen junan lähtöä, kun eräs perhe olisi halunnut tulla istumaan meidän paikoillemme ja ensin ihmeissämme esittelimme toisillemme lippujamme, että kyllä kaikilla on samat vaunut ja paikat ja miten tämä nyt on mahdollista, kunnes tajusin katsoa päivämäärää. Ei kun sitten juoksemaan kiltin konnarin luo, joka totesi, että äh, menkää nyt sitten sinne nelosvaunuun.
Bergen on kaupunki, jossa sataa noin kaksi kolmasosaa vuoden päivistä. Joinakin vuosina vielä enemmän. Mahtava bisnes sadevaatekauppiaille. Minullakin on nyt upouudet sadetakki ja -housut. Mutta kun herkkä ranka oli vaatetettu asiaan kuuluvin varustein, ei sade oikeasti haitannut yhtään.
Sitä paitsi Bergen on enemmän kuin vain sadepisaroita. Se on Norjan toisiksi suurin kaupunki, joten tekemistä riittää urbaanista elämästä nautintonsa saavalle. Se on keskiaikainen ja hansakaupunki historiafriikkien iloksi ja sijaitsee seitsemän vuoren ja seitsemän vuonon keskellä luontoihmisten mielihyväksi. Koska satun olemaan noita kaikkia kolmea, voit kuvitella, että olin onnesta ymmyrkäisenä.
Saavutimme huipun, jossa näkyvyys oli edelleen noin nolla, kun yhtäkkiä pilviverho alkoi rakoilemaan. Sen takaa nousi majesteetillisesti näkyviin toinen vuoren huippu. Näky oli niin kaunis, ettei sen melkein uskonut tapahtuvan oikeasti.
Seuraavan päivän ohjelmaan kuului kaupungilla käyskentelyn lisäksi Edvard Griegiin tutustuminen.
Sen lisäksi, että Grieg oli säveltäjä, hän näytti Albert Einsteiniltä ja oli vain 152 senttimetriä pitkä. Hänen vaimonsa Nina Grieg oli häntäkin lyhyempi. E. Grieg sairasti 16-vuotiaana tuberkuloosiin, jonka johdosta toinen hänen keuhkoistaan tuhoutui. Hän oli muutenkin sairaalloinen koko elämänsä, mutta ehti luoda eläessään paljon ikimuistoista musiikkia.
Grieg oli bergeniläinen ja hänen monivuotinen kesäkotinsa on museoitu. Museolle pääsee julkisilla, mutta suosittelen museon järjestämään kokonaisuuteen osallistumista. Keskustasta kalatorin vierestä lähteeklo 11.00 museon bussi, joka vie Griegin kodille. Opas kertoo bussissa Griegin elämästä ja määränpäässä hän pitää opastetun kierroksen. Tämän jälkeen on noin tunti omaa aikaa ihailla kaunista aluetta ja käydä esimerkiksi Griegin ja hänen vaimonsa haudalla ja koko juttu huipentuu puolen tunnin Griegin musiikin pianokonserttiin. Pianonsoittaja soitti niin antaumuksella kappaleet, että viimeisen kohdalla hänen hikeään lensi tipoittain pitkin flyygeliä.
Opas on suorastaan pakollinen, sillä Griegin vaimo Nina Grieg suostui koko museojuttuun sillä ehdolla, ettei missään ole mitään tekstejä, vaan kaiken tulee olla mahdollisimman samoin kuin heidän siellä eläessään, jolloin museovieraat ovat itse asiassa heidän vierainaan. Tämä on ihana ajatus ja toimii loistavasti oppaan kanssa, mutta ilman opasta talo on vain kaunis talo kauniilla tavaroilla ilman kontekstia. Minun tekisi mieli tässä hirveästi kertoa lisää juttuja, jotka opin Griegistä, koska hän oli yllättävän mielenkiintoinen mies, mutta siinä menisi ehkä vähän matkakertomuksen pointti.
Griegien kesäkoti |
Griegeilyn jälkeen täydensimme mahavarastomme Bergenin kuuluisalla kalatorilla. Merenantimet vatsassa lähdimme tavoittelemaan jälleen taivaita ja otimme bussin ja vaijerihissin Bergenin korkeimman vuoren mt. Ulriken päälle.
Kalatorin antimia |
Itse pysyin äyriäislinjalla |
Hissillä ylös |
Mutta Bergenissä en kuollut. Sinne voisin vaikka muuttaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti