sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Shakta-joogakoululla kokeilemassa

Shaktan tunnelmallisen joogasalin pääty

Kalasataman metroaseman viereen on syntynyt pari viikkoa sitten uusi joogakoulu, Shakta, jonka ilmaisen esittelytunnin kävin kokeilemassa viime perjantaina. Tykkään joogasta ihan älyttömästi, mutta Shaktaan meno jännitti. Näin sen vuoksi, koska koulun sivuilla kerrottiin, että Suomessa tarjottavat joogamuodot ovat pääasiallisesti kaikki saaneet paljon länsimaisia vaikutteita esimerkiksi jumpista ja voimatreenistä, mutta että nyt olisi kyseessä aito traditionaalinen joogamuoto. Ajattelin, että en kyllä kestä, jos tämä tarkoittaa sitä, että teemme matkan joogan spiritualistiseen puoleen, koska se ei kiinnosta minua yhtään henkilökohtaisella tasolla. Päätin kuitenkin työntää ennakkoluulot alitajunnan rumille ja kaukaisille perukoille ja nähdä omin silmin, mistä on kyse.

Tunnin alkua sävytti useamman osallistujan myöhästyminen. Kaikilla oli varmasti hyvä syy, mutta onhan se harmi. Ei niin, että minä olisin aina ajoissa joka paikassa, olisinpa, mutta toivoisi, että ihmiset yrittäisivät tulla aina tunneille ajoissa. Varsinkin jos kyseessä on tunti, jossa rauhoittuminen on yksi pääasioista. Ohjaajamme ei kuitenkaan antanut asian vaikuttaa ollenkaan, vaan erittäin ammattimaisesti neuvoi vain uudet sisään ja kyseli meiltä mukavia, että mitä odotamme tältä ja mistä olimme kuulleet koulusta. Kyseessähän oli esittelytunti. Kun kaikki olivat valmiita, pääsimme tositoimiin.

Ihan ensiksi täytyy sanoa, että ennakkoluuloni olivat turhia. Erilaista tämä joogamuoto kyllä on. Shaiva-Shakta-tradition jooga on nimittäin kokonaisvaltaista kehonhuoltoa rauhallisesti ja hienovaraisesti.  Jokaisen liikkeen eli asanan jälkeen menimme rauhoitusasanaan rentoutumaan. Tavallinen jooga on tähän verrattuna ihan mahdotonta hötkyilyä. Hitaasta lähestymistavasta huolimatta jooga tuntui tehokkaalta ja ehdimme käydä koko kehon läpi. Mikä parasta , mieli todella lepäsi. Ohjaajallamme oli erittäin miellyttävä ääni ja asanoita tehtiin pääasiassa silmät kiinni. Puolitoista tuntia hujahti hetkessä ja kiireisen sekä monin osin stressaavan viikon tapahtumat pyyhkiytyivät täysin mielestäni. Tunnin jälkeen oli levännyt ja onnellinen olo. 

Koulun nettisivuilla luvataan, että rauhallisesta lähestymistavasta huolimatta edistyminen on yllättävän nopeaa ja loukkaantumisriski on käytettävän tekniikan vuoksi alhaisempi kuin joogassa yleensä. Minä aion testata tämän väitteen käytännössä eli ostin heti kymmenen kerran kortin. 

Shakta on kiinnostava kokemus niin aloittelijalle kuin enemmänkin jooganneelle, sillä se on ainakin vielä ainoa laatuaan koko Pohjois-Euroopassa. Joogaa ylipäätänsä kannattaa käydä kokeilemassa näinä hektisinä aikoina. Mielenrauha on harvinaista herkkua.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti